Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.01.2013 11:18 - Езикът на омразата
Автор: chergligan Категория: Политика   
Прочетен: 1498 Коментари: 4 Гласове:
4



 ЕЗИКЪТ НА ОМРАЗАТА

 

В българското общество трябва да признаем, че все още има силни антитурски настроения. Нещо повече - в живота на нашето уж демократично общество , все още се възприема като силно патриотично онова възпитание, което ни внушава неприязън, да не кажа омраза и ненавист към всичко, което носи определението „турско“ - турски нрави, турска партия, турски стоки, турски филмови сериали, турски език, Турция. Като че ли живеем още в робството или непосредствено след Освобождението ни в 1878 година. А междувременно държавата Турция с бързи темпове става все по-модерна, с интелигенция, приета с уважение не само в Европа, а и в света. В България, даже и голяма част от интелигенцията/а тя е уж напредничавата част на обществото/ се отнася с отвращение към всичко турско. Това говори за сериозен народопсихологически проблем. Ние се изпълваме с гордост, когато заявяваме, че силно любим и мразим. В днешно време е хубаво силно да любиш, но силно да мразиш сега в XXI век не е достойнство, не е добродетел, а анахронизъм и престъпно деяние. Светът е малък , а е общ дом на цялото човечество. Езикът на омразата само разделя хората и ги противопоставя един на друг. Тази омраза е извор на всички човешки беди.

Хора, съотечественици, опомнете се ! Не подклаждайте волно или неволно омразата към никой народ, защото тя ще се върне към вас. От омразата страда не толкова мразеният, а повече този, който мрази.

 

К. Костадинов

 



Тагове:   България,   омраза,   турци,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. chergligan - Да, всичко е енергия и се връща, за ...
26.01.2013 14:20
tota написа:
Да, всичко е енергия и се връща, за това не бива да имаме негативни мисли към някого.
Но трябва да поясним - омразата към кого е насочена? Към етническата партия? И към политика на правителството на съседната нам държава.
Мисля, че няма омраза към обикновените хора.

Вероятно вие сте изключително компетентен познавач на съвременната политика, сигурно мислите, че в момента сме скъсали дипломатически отношения с Турция и както се вижда от Вашия коментар партията ДПС не е парламентарна политическа партия в Република България?! Ако това е така, аз се отказвам да споря с Вас.
цитирай
2. chergligan - Това е така, tota!
28.01.2013 00:08
И вие смятате, че е нужна ОМРАЗА, за да решим този проблем. Според вас е нужен вероятно някакъв кръстоносен поход? Нищо няма да решим с омраза. Вероятно трябва да променяме манталитет , стереотип на живот, да станем по някакъв начин по-жизнени, може би да се плодим така както правят мюсюлманите. Наполеон беше отговорил на въпроса"Коя според него е най-важната жена в света?" така: "Тази , която е родила най-много деца."
Нашата европейска цивилизация се оказва хилава и неспособна точно в това отношение и ако не намери правилния път такава е съдбата й. Но пак казвам : Не с омраза се решават демографските проблеми. Други пътища трябва да се търсят!
цитирай
3. sande - За какво ли спорите, като и двама сте прави. Ама, лаф да става ...
28.01.2013 17:51
С риск да бъда обвинен в наивност или нещо по-лошо и даже да бъда линчуван като Октай Енимехмедов от онези разярени талибани в НДК, ще ви кажа, че ние сме закърмени ако не с омраза, поне с някаква степен враждебност и антипатия към турците.
Знае се защо. Вековната злоба на роба. Литературата, поезията, историята , преданията. Филмите.

А в Турция и турците това отношение го няма. За тях сме близки и симпатични хора. На Балканите - там не ни мразят. Там не ни подценяват.

Там сме добре дошли и като туристи, и всякак.

Заплаха за България няма да бъдат, ако ние сме нормална и просперираща държава, без коплекси и подозрения за някаква ислямска инвазия и доминация.

Силна българска държава, толератна, модерна, приятелска, добросъседска. Партньорска.

А нашето ДПС е друга тема. Това ДПС се компроментира и саздава напрежение между българи и мюсюлмани, турци и помаци. Това ДПС е копеле, което не е от полза нито за България, нито за Турция.

Изживя си времето и е един анахронизъм. От тук може да дойде опасността, говора на омразата, провокациите, агресивността, сблъсъка и всичко нежелано и лошо. А другаря Доган Дръндарски е един маниакален тип, дървен философ, грандоман и глупак. В България той е най-мразеният човек, а и на Турция не е необходим, даже нежелателен.

Ако имаше два грама мозъка, щеше ли да каже в Рибново:"Аз раздавам порциите в държавата!" Мислене на мазен бакар.
цитирай
4. chergligan - 5. sande
28.01.2013 20:48
Съгласен съм с теб. Само една уговорка. Ако наистина искаме да сме модерна държава, трябва независимо от това обичаме или не някой обществен субект,
да се отнасяме с нужната толерантност към него. ДПС е законна парламентарна партия, а Доган е партиен лидер на основна политическа сила в страната, независимо харесваме ли ги или не. В противен случай светът ще ни смята за варвари в политическо отношение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: chergligan
Категория: Изкуство
Прочетен: 246668
Постинги: 78
Коментари: 312
Гласове: 939
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031