Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2015 13:47 - ЕДИН БЕЛЕЖИТ БЪЛГАРСКИ ВОЕНАЧАЛНИК
Автор: chergligan Категория: История   
Прочетен: 1143 Коментари: 0 Гласове:
2



 Генералът от пехотата Стефан Тошев, един от най-бележитите военачалници в  новата история на България, е роден в Стара Загора на 18 декември 1859 година. Син е на известната възрожденска учителка Анастасия Тошева. Доброволец е в   8  пехотна дружина  на   Българското опълчение  през  Руско-турската война,  а  след  Освобождението   завършва   първия курс  на военното училище и започва своя блестящ професионален път на военачалник.
         В сръбско-българската война 1885 година капитан Стефан Тошев е командир на 7 пехотна дружина и участва в боевете при Трън и Сливница. От 1886 година последователно командва  3-и пех.Бдински, 11-и пех.Сливенски, 7-и пех.Преславски, 8-и пех.Приморски полкове и 2-а бригада на 2 пех.Тракийска дивизия. От 1895 година е със звание полковник. В началото на ХХ век вече е командир на 7-а пех.Рилска дивизия и от 1904 година е повишен в звание генерал-майор. По това време, трябва да се отбележи, че в БА има около 20 висши военни с това звание и трима от тях са старозагорци – Михаил Савов, Вълко Велков и Стефан Тошев.

При обявяване на Балканската война 1912 година, ген-майор Стефан Тошев вече е командир на 1-а пех.Софийска дивизия. Под негово командване дивизията, в състава на Първа армия, участва в настъпателните операции на тракийския театър на военните действия и завоюва блестящи победи при Селиолу-Гечкенли в Лозенградската и при превземането на Люлебургаз в Люлебургаз-Бунархисарската настъпателни операции, както и в боевете при Чаталджа. След прекратяване на бойните действия с Турция, на 9 май 1913 година ген-майор Ст.Тошев е назначен за командващ на новосформираната Пета армия, с която в Междусъюзническата война спира настъплението на сръбската армия в направлението на Кюстендил. След това Пета армия участва в успешното контранастъпление на обединените български армии и в обкръжаването на гръцката армия в Кресненското дефиле.

След края на Междусъюзническата война Стефан Тошев е произведен в чин генерал-лейтенант и и е началник на 2-ра военноинспекционна област-Пловдив, а от 1915 г. е началник на 3-та военноинспекционна област-Русе. Според плановете на Главното командване на БА 3-та ВИО е предназначена за развръщане на полева армия за действия по освобождаване на Южна Добруджа, заграбена от Румъния по силата на Букурещкия мирен договор от1913 г. в края на Междусъюзническата война. За две години румънските власти укрепват здраво новата гранична линия с България. Град Тутракан превръщат в една мощна, здраво укрепена крепост на река Дунав, осигуряваща сигурна защита на столицата Букурещ, а е и удобен плацдарм за евентуални настъпателни действия срещу България.

Крепостта Тутракан има 15 форта на разстояние 1 до 2 км един от друг, две отбранителни линии, землени и бетонни укрепления, оръдия, картечни гнезда, три реда телени заграждения, много "вълчи ями". Гарнизонът на крепостта е в състав: 39000 войници и подофицери, 511 офицери, 3100 коня, 157 оръдия и 66 картечници.

България се включва в Първата световна война на страната на Тройния съюз на 1-ви октомври 1915 година. На Румъния война е обявена на 1 септември 1916 година. Разработеният преди войната план от Генералния щаб на БА е приспособен към плана "Макензен"за съвместни действия на съюзниците на Балканите. На Трета армия, сформирана от 3-та ВИО , с командващ генерал-лейтенант Стефан Тошев е определена задачата за осигуряване прикриването на българо-румънската граница. Трета армия е в състав: 1-а, 4-а и 6-а пехотни дивизии, 1-а конна дивизия и новосформираща се12-а пехотна дивизия. Общ числен състав към началото на войната около 100 000 души. Още през месец август командващият и щабът на Трета армия разработват план за настъпление. Според плана 4-а пех. дивизия под командване на ген-майор Пантелей Киселов, усилена с тежка артилерия, да настъпи и овладее в кратки срокове крепостта Тутракан, 1-а пех. дивизия да настъпи към Силистра, а 1-а конна дивизия да настъпи западно от Добрич и да действа във фланг и тил на противника, отбраняващ се срещу настъпващите 1-а и 4-а дивизии. 6-а пех. дивизия е в разпореждане на командващия армията ген-лейтенант Стефан Тошев и има готовност за действие, съобразно възникналата конкретна обстановка.

На 2 септември Трета армия настъпва по целия фронт от Черно море до река Дунав и за два дни съединенията и частите ѝ достигат пред Тутраканската крепост. Срещу крепостта командващият съсредоточва близо половината от пехотата си и почти цялата артилерия на армията. По този начин генерал Стефан Тошев осигурява превъзходство на сили и средства в направлението на избрания главен удар – фортовете №5 и №6 на крепостта. За общ началник на войските, определени за атака на крепостта, командващият армията назначава командира на 4-а пех. дивизия генерал-майор Киселов. Настъплението срещу Тутраканската крепост започва на 5 септември 1916 година. В 6.30 часа сутринта започва артилерийската подготовка на атаката. Тежката артилерия засипва с унищожителен огън фортовете №№ 5,6,7 и 8. Точно в 8 часа българската пехота, съпровождана от огъня на полската артилерия, преминава в атака. След упорити боеве, към обед, 31-и пех Силистренски полк и 7-и пех.Преславски полк превземат фортове 7 и 8, а малко по-късно са овладени фортове 5 и 6 от 19 пех.Шуменски и 48 пех. полк. След прегрупиране на силите и въвеждане на резерви настъплението продължаваи на другия ден със същия устрем. До вечерта на 7 септември румънската съпротива е сломена и крепостта Тутракан е овладяна напълно. Пленени са 25 000 войници, 400 офицери, две бойни румънски знамена, 120 оръдия, огромно количество оръжие и боеприпаси на противника.

Превземането на Тутраканската крепост е военна операция сравнима по значение с превземането на Одрин през Балканската война. При щурма на крепостта действията на Трета армия внасят нови, важни елементи в оперативното изкуство. По-важните от тях са : нанасяне на главен удар с левия фланг по най-силната част от отбраната на противника, вместо фронтално настъпление,едновременно с това сковаване силите на противника по фронта, като вече не го изтласква, а прави пробив в предварително подготвената му отбрана в дълбочина.

Победата при Тутракан е преломен момент във войната с Румъния. Следва разгром на противника при Добрич, Плиска, Балчик, Каварна. Освободена е Южна Добруджа, бойните действия се пренасят на румънска територия и отвъд Дунава и не след дълго българските войски превземат румънското пристанище Кюстенджа и столицата Букурещ. Румъния капитулира на 6 декември 1916 година. За тези 4 месеца до края на 1916 година Трета армия на генерал-лейтенант Тошев наред със блестящата Тутраканска операция, спечелва ярки победи и записва славни страници във военната ни история. Паметни остават боевете при Куртбунар/дн. Тервел/ , Карапелит-Кочмар, Кубадин, Первели, Кюстенджа, Мачин, битката за Букурещ и други. Голям дял за тези победи има включената в Трета армия Първа конна дивизия, командвана от славния български кавалерист, генерал-майор Иван Колев.

На 25 март 1917 година генерал-лейтенант Стефан Тошев е повишен в най-високото военно звание по онова време – генерал от пехотата. През следващата година е назначен за генерал-губернатор на Македонската област, а след това за командващ на Четвърта армия, разположена на фронт по река Струма и Бяло море.

След края на Първата световна война, през 1919 година генералът от пехотата Стефан Тошев се уволнява и излиза в запаса. В запаса той се включва активно в дейността на Съюза на запасните офицери, негов председател е от м.ноември 1923 година до смъртта си . Той оставя и значително военно-историческо литературно творчество. Особено интересни и ценни са следните негови произведения – "Освободителната война 1877-1878 година", "Писма от войната" със спомени от сръбско-българската война, "Действията на Трета армия в Добруджа през 1916 година. Отговор на писаното за българите в мемоарите на Лудендорфа ", в която достойно отговаря на нападките към българската войска от началника на генералния щаб на германската армия Лудендорф. Особено вълнуваща е книгата на Стефан Тошев " "Победени, без да бъдем бити". Ето един кратък откъс от нея:
"Когато колата се обърнат, пътища много – казва народната поговорка, обаче в случая обръщането донесе и счупването, за което вече не помагаше съществуването на други пътища и остана само горчивият урок в бъдещето – да не бързаме; да не ламтим за големи придобивки; да бъдем много внимателни при разрешението на въпросите, които засягат интересите на великите държави и съседите; да държим повече сметка за вековните връзки с великата славянска представителница, загинването на която неминуемо ще донесе и нашето загинване. Днес Русия е пропаднала, за което и ние носим известна отговорност, обаче не е далеч моментът когато тя ще се отърси от болшевизма и отново ще заеме мястото си в Европейския концерт, та и ние да не бъдем изложени като днес, да ни третират толкова жестоко до пълно загинване. Ще се разбере тогава голямото значение на България и ще се направи всичко за нейното подигане." Пророчески са тези думи на генерала, актуални са с пълна сила и днес. За жалост обаче политиците ни и след 100 години не са научили добре уроците на историята.

Генералът от пехотата Стефан Тошев, героят от обединителните войни на България от началото на ХХ век, умира в Пловдив на 27 октомври 1924 година. Кавалер е на почти всички военни ордени на България, връчвани в периода от Освобождението от османска власт до края на Първата световна война. С указ на президента на Република България №436 от 2012 година е награден посмъртно с орден "Стара планина" 1 степен "...за изключителните му заслуги към страната ни при планиране и осъществяване на военните операции през балканската война и за проявено новаторство и военно майсторство."

 

ПОЛК./З/ КОСТАДИН КОСТАДИНОВ

 

 

 



Тагове:   политика,   война,   генерал,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: chergligan
Категория: Изкуство
Прочетен: 246631
Постинги: 78
Коментари: 312
Гласове: 939
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031